ZPRÁVY

Odpoledne na pohodu

Za velké nepřízně počasí vyrazili klienti Klíče v úterý 3. října do Prahy na festival s názvem Odpoledne na pohodu, který se konal v areálu ZOO Praha. Jeho součástí byla slavnostní vernisáž výstavy nejlepších fotografií zaslaných do projektu Fotografiemi pro radost za účasti patronů projektu - M. Steinmasslové, R. Vana, D. Drábové, I. Hüttnerové, A. Neubauera. V rámci programu vystoupila Taneční skupina Domino s tancem na píseň skupiny Sto zvířat a Divadlo MY se stínohrou Stvoření světa - První hřích. Klienti potom v rámci kulturního programu zhlédli další divadelní a taneční vystoupení, společný koncert skupiny Sto zvířat, měli možnost zúčastnit se aktivit výtvarné a řemeslné dílny, ochutnali výtečnou kávu z tréninkových kaváren a prošli si areál ZOO, kde si prohlédli zvířata a dověděli se spoustu zajímavých informací z jejich života. K úlevě všech počasí v průběhu akce ukázalo svou vlídnější tvář, vykouklo sluníčko, a tak si program v ZOO všichni náležitě užili.

Divadelní Skalička

Klienti Klíče se ve čtvrtek 14. září zúčastnili dalšího ročníku festivalu Divadelní Skalička, který organizoval Domov Větrný mlýn Skalička v prostorách kulturního domu ve Skaličce. V rámci programu vystoupila Taneční skupina Domino s tancem Evita a Divadlo MY se stínohrou Stvoření světa, která byla odměněna potleskem diváků ve stoje. Klienti dále zhlédli zajímavá vystoupení dalších souborů, setkali se s přáteli a zatančili si při hudebním doprovodu reprodukované hudby. Příjemným zpestřením pro všechny bylo bohaté občerstvení zdarma po celou dobu konání akce.

Plavba za slávou

Herci Divadla MY nedávno natočili dokumentární film pod názvem Stvoření světa ve stínu světla, který vyobrazoval jejich divadelní zpracování prvního příběhu na Zemi. S tímto dílem se přihlásili do 12. ročníku filmového festivalu Mental Power 2018, což je mezinárodní festival (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením. Festival vznikl proto, aby umožnil těmto lidem vybočit z kolejí všedního života a umožnil jim zažít chvíle umělecké tvorby, a posílit tak jejich sebevědomí a místo ve společnosti. Této ojedinělé akce se zúčastnili i naši herci v pátek 8. 6. 2018, a to na parníku, na kterém se plavili z Prahy do nedaleké Davle za doprovodu vtípků moderátora Radimíra Švece, který je za jejich snahu ocenil soškou festivalu. Plavbu si každý užil po svém, někdo se slunit na přídi, jiný se chladil v kajutě, kde sledoval projekce filmů ostatních soutěžících. O pitný režim i doplnění potravinových zásob se postarala příjemná posádka, která nenechala nic náhodě. Nakonec svůj úspěch herci oslavili na koncertě skupiny BIOPOP a s hudbou v uších a rytmem v nohách směřovali na vlak, který je s malým přestupem zavezl domů.

II. ročník Veletrhu sociálních a souvisejících služeb v Olomouci

Herci se zúčastnili II. ročníku Veletrhu sociálních a souvisejících služeb, který se konal
v pátek 18. května v Olomouci na Horním náměstí. Dopoledne veletrh zahájil náměstek primátora Ladislav Šnevajs spolu s Yvonou Kubjátovou a společně všechny pozvali na kulturní program spojený s prezentací sociálních služeb. Během dopoledního programu si zazpívali ukrajinské lidové písně se skupinou Korále, zhlédli tradiční romské tance představené skupinou Khamaro a prožili kulturní zážitek v podobě několika dalších tanečních či divadelních představení, kterými se jako ti praví herci inspirovali. Ale nezůstali pouze u sledování, ale i oni předvedli svůj um a sami se do programu zapojili a zpříjemnili divákům den pouličním Stvoření světa doprovázeném živou kapelou, který si speciálně pro tento den připravili. 

Jak Divadlo MY stvořilo svět ve Šternberku

Herci Divadla MY se 24. 4. 2018 vydali na nedalekou cestu do Psychiatrické léčebny Šternberk, kde vystoupili s představením Stvoření světa. Hra se odehrávala v místním kinosále, který nebyl úplně vhodným prostorem pro divadelní představení. Nejen že prostor byl malý, také technika chyběla, ale naštěstí skupina je to kreativní a tak se nezalekla a s problémy se vypořádala s grácií. Přesto herce během představení čekalo hned několik výzev, nejen že bojovali s pamětí a svými rolemi, ale také prostorem, ve kterém hráli a s hlasem, kterému museli přidat na decibelech, aby diváci mohli plně prožít hru. Vše se podařilo, svět byl stvořen a tak se mohlo přejít k následné reflexi s klienty léčebného zařízení, představení divadelní skupiny, hereckých rolí, divadelní formy stínohry a další. Ale nezůstalo pouze u slov, pár odvážlivců si dokonce vyzkoušelo, že hrát stínohru není žádný med. 

Divadlo MY ve znamení hvězd

Velmi milou návštěvou, která k nám do Divadla MY 9. 5. 2017 zavítala, byla herečka Milena Steinmasslová s Martou Kopeckou. Přijely se za námi podívat, v rámci projektu Pomáhejme fotografiemi. A jak takové hvězdné odpoledne vypadalo? Klienti prezentovali své nové představení ,,Stvoření světa", pobavili se s herečkou o její herecké kariéře a zážitcích a domluvili se, na příští návštěvě, která proběhne v měsíci září. Ten den nás přijede paní Steinmasslová seznámit s technikami herecké práce a zasvětí nás více do tajů divadla. Velkou radost jsme měli z pozvání Marty Kopecké na divadelní den, který se bude konat v říjnu v Praze. Nakonec jsme si společně zaimprovizovali na téma ,,Spadl měsíc, co se s námi stane" a těšíme se na další spolupráci.  

© 2019 Divadlo MY
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky